Woonboerderij Casa

Biedt ondersteuning bij wonen en werk, op weg naar zelfstandigheid..

Werkwijze en fases...

In een kleinschalige woonvorm of in een kamer, bieden wij bescherming en begeleiding die is afgestemd op de jongere en zijn omgeving.

De jongere krijgt een eigen kamer en een persoonlijk begeleider waarmee in de ECD wordt vastgelegd waaraan gewerkt wordt om uiteindelijk door te groeien tot zelfstandig wonen. Er is 24 uur iemand op afroep, of in het huis/terrein aanwezig.

Jongeren hebben een veilige basis nodig van waaruit zij zich kunnen ontwikkelen. Wij bieden deze basis door: eenvoud, duidelijkheid en structuur samen leven vanuit respect voor elkaar en ieders eigen ruimte begeleiding te bieden bij het onderhouden van contacten ondersteuning bij ontwikkeling van de persoonlijkheid. 

Hieronder de 5 fases in een traject naar zelfstandigheid, de duur van elke fase verschilt per jongere.

Fase 1 Vind je draai en voel je veilig

Fase 1 duurt gemiddeld 1,5 maand. Deze maand is bedoeld om je draai te vinden en kennis te maken met de mensen en dieren die wonen op het terrein . Wanneer je nog geen zinvolle dagbesteding hebt wordt er in deze eerste maand onder begeleiding gezocht naar een plek voor een zinvolle dagbesteding. Punten die voorbij komen zijn: je kamer inrichten zodat het je eigen plek wordt waar jij je prettig voelt kennis maken met de mede bewoners kennis maken met de dieren zo nodig wordt er onder begeleiding aandacht besteed aan persoonlijke hygiëne zo nodig wordt er onder begeleiding aandacht besteed aan het inzichtelijk en op orde krijgen van je financiën.

Fase 2 Ervaren en doen

Fase 2 duurt gemiddeld 5 maanden. Deze maanden zijn bedoeld om te ervaren. Je neemt actief deel aan de activiteiten van het traject naar zelfstandigheid. De activiteiten zijn: boodschappen doen eten bereiden en koken zorgen voor inkomsten en mogelijkheden tot groei in werk en/of school het op orde houden van je financiën schoonhouden van de eigen leefruimte inschrijving woningbouw of een kamer In de loop van fase 2 begin je met je te oriënteren waar en hoe je zou willen wonen wanneer je het traject naar zelfstandigheid hebt afgesloten. Je inschrijven bij een woningbouw vereniging of inschrijven voor een kamer zijn daarbij te nemen stappen. Ook krijg je in de loop van fase 2 een vaste kook dag waarop je verantwoordelijk bent voor het zelf inkopen en bereiden van een warme maaltijd voor de hele groep.

Fase 3 Zelfstandig worden

Fase 3 duurt gemiddeld 6 maanden. Deze maanden zijn bedoeld om zelf aan de slag te gaan met het geleerde uit de activiteiten van fase 2. De activiteiten lopen in fase 3 door, wat er veranderd is de manier van begeleiden. De begeleiding is aanwezig en laat het jou zelf doen. Wij staan naast jou maar jij neemt de regie over. Het is jouw traject.

Fase 4 Afronding en op naar jouw toekomst

Fase 4 duurt gemiddeld 3 maanden. In deze maanden laat je zien wat je geleerd hebt in het afgelopen traject naar zelfstandigheid. De begeleiding is aanwezig en zal op jouw verzoek ondersteunen waar nodig. En sluit je het traject naar zelfstandigheid af met een verhuizing naar een nieuwe woonplek.

Fase 5 Zelfstandig in de maatschappij

Fase 5 duurt gemiddeld 6 maanden. Zelfstandig wonen met ambulante begeleiding op afspraak of 24 uur toezicht op afroep en nabijheid. Je woont in jouw eigen woning of kamer. Hierin zul je verder ontwikkelen in jouw vrijheid en zelfstandige ruimte binnen de maatschappij op gebied van wonen en werk. Je kunt een beroep doen op de begeleiding.

“Een zeer ,hele goede en fijne begeleiding, hele lieve mensen en je woont hier met plezier, voelt je veilig en kunt gewoon jezelf zijn. Ik kan het iedereen aanraden om bij La Luna Casa te wonen. "

Melanie Bewoner fase 5 ambulant